Slotenmakerstraat 54
2672 GD Naaldwijk
Telefoon: 0654 - 220386

 
Hanemaaijer Design radiator Jaga Zana Design radiator Jaga Zana Design radiator Jaga Zana
Home > Verwarming > Ventilatie

Ventilatie

Toegepaste methode

De meest toegepaste ventilatiemethode is het plaatsen van ventilatieroosters in de gevel of het raam, gecombineerd met een mechanisch afzuigsysteem. Hierbij wordt warme lucht vervangen door koude lucht. Dit veroorzaakt een onbehaaglijk koude luchtstroom. De keuze voor een warmteterugwinunit oftewel WTW realiseert comfort en energiebesparing. Nieuwe systemen, uitgevoerd met een warmte terugwinunit, voeren vervuilde lucht af via de warmtewisselaar die gelijktijdig van buiten afkomstige lucht opwarmt. Via een buizenstelsel wordt deze schone, opgewarmde lucht binnen verdeeld. Energiebesparing in optima forma.

Het belang van goede ventilatie

Vroeger bouwde men huizen waarin allerlei luchtlekkages voorkwamen, zoals bij de muur, vloer en dakaansluiting. Door het aanbrengen van deze isolatie en de verbetering van de kierdichting, neemt de luchtdichtheid van de woning toe.

Vochtgehalte in de woning
Een gezin van vier personen produceert per etmaal 14 tot 20 liter vocht door te ademen, slapen, koken, wassen, vaatwassen, baden, planten water geven etc... Bovendien bevatten vele producten zoals textiel, tapijt, parket, kranten en sigaretten schadelijke stoffen die de gezondheid kunnen aantasten.

Optimaal binnenklimaat door goede ventilatie
Itho Eco FanDit alles heeft als gevolg dat goede ventilatie absoluut noodzakelijk is om vocht-, schimmel-, en gezondheidsproblemen te voorkomen.

Wat moet de capaciteit van de ventilator zijn?
Anders gezegd: hoeveel lucht moet de ventilator kunnen verplaatsen? Dat hangt natuurlijk samen met de grootte en de aard van het te ventileren vertrek. Een keuken vraagt om meer ventilatie dan een woonkamer.

Ventileren betekent zowel luchtafvoer als - toevoer!
Waar gebruikte lucht wordt afgezogen, moet voldoende verse lucht aangevoerd worden. Dit is zelfs vereist voor ruimten met een open gastoestel of -geiser.

De beste plaats voor de ventilator en luchttoevoer
Probeer de ventilator altijd daar te plaatsen waar de luchtverontreiniging het grootst is. De luchttoevoer zal daar zover mogelijk vandaan moeten liggen. Alleen dan krijgt u een zo effectief mogelijke doorstroming. Overigens wordt de plaats voor een deel bepaald door het type ventilator dat u kiest. Zo zal een raamventilator altijd in een venster geplaatst worden en een kanaalventilator op een ontluchtingskanaal. Voor de luchttoevoer blijft echter gelden: zover mogelijk van de ventilator vandaan. Logisch eigenlijk. Want zit de toevoer pal naast de ventilator dan zou de verse lucht immers meteen weer verdwijnen.

Geef het ventilatieprobleem geen kans
Het is van groot belang dat u de ventilator aanzet voordat u begint met koken, voordat de visite komt, meteen als u het toilet betreedt etc. Wacht niet tot het probleem er is, maar wees het voor.

In het algemeen wordt bij de bepaling van de afzuigcapaciteit van een ventilator uitgegaan van een aantal luchtverversingen per uur en van de inhoud van de te ventileren ruimte.

De tabel geeft voor diverse ruimten dat aantal, het zogenaamde ventilatievoud, aan. Aangezien dit ervaringswaarden zijn, moet het ventilatievoud voor elke situatie in overleg met een installateur worden gekozen. Zo zal bijvoorbeeld een ruimte waar gerookt wordt, vaker geventileerd moeten worden dan een ruimte met een rookverbod.

Berekeningsvoorbeeld
Nemen we als voorbeeld een woonkamer van 5,5 x 4 m en 2,60 m hoog = ca. 57 m3 inhoud.

Uitgaande van een ventilatievoud van 5 maal per uur van de inhoud van de kamer, dan betekent dit dat de ventilator een afzuigcapaciteit moet hebben van 5 x 57 m3 = 285 m3/uur.

Belangrijk!
Kies voor een regelbare ventilatie, zodat deze aan de behoefte kan worden aangepast, bijvoorbeeld bij een wisselende bezetting van de ruimte. In de winterperiode wordt hiermee het warmteverlies tot een minimum beperkt.

Ruimte Ventilatievoud per uur van de inhoud
 
Woonkamers 3 - 5
Slaapkamers
2 - 3
Kelderruimten 3 - 5
Hobbyruimten
5 - 7
Keukens (woningen) 10 - 15
Bijkeukens
8 - 10
Winkels 6 - 10
Kantoren
4 - 8
Kantines en clubhuizen 6 - 8
Cafés
6 - 10
Bars 8 - 15
Restaurants
6 - 8
Vergaderruimten 8 - 10
Spreekkamers
8 - 10
Kapsalons 8 - 12

Centraal mechanische ventilatie

Wat is centraal mechanische ventilatie?
Sinds eind jaren 70 worden bijna alle nieuwbouwwoningen in Nederland bijna standaard voorzien van een centraal mechanisch ventilatiesysteem. Deze systemen zorgen gedurende de hele dag voor het afzuigen van badkamer, toilet en keuken.

Hoe werkt centraal mechanische ventilatie?
Het principe van een centraal mechanisch ventilatiesysteem is eenvoudig. Op of onder het dak wordt een ‘centrale’ ventilator geplaatst. Op deze ventilator worden ronde metalen kanalen aangesloten naar de keuken, de douche en het toilet. Voor de luchtafzuiging worden in de te ventileren ruimten (instelbare) afzuigroosters aangebracht in de opening van het ventilatiekanaal.

Verschillende systemen en producten
Wij leveren verschillende producten voor centraal mechanische ventilatiesystemen in woningen. Voor elke woonsituatie hebben wij een ideale oplossing om een optimaal binnenklimaat te garanderen. Ons programma woningventilatoren bestaat uit de volgende producten:

  • centrale ventilatie-units
  • dakventilatoren
  • warmteterugwinunit

Warmte terugwinning

Warmteterugwinning staat centraal in een gebalanceerd ventilatiesysteem. De warmteterugwinunit bevat twee ventilatoren: één om vervuilde lucht naar buiten af te voeren en een om verse buitenlucht ook naar binnen te blazen. Beide luchtstromen worden (gescheiden van elkaar) door een warmtewisselaar geleid. Hierdoor wordt de aangevoerde buitenlucht al voorverwarmd door de vervuilde lucht die wordt afgevoerd, voordat deze in de woning wordt gevoerd. Dit beperkt het warmteverlies door ventilatie met maar liefst 95% (NEN 5128).